Starta en nyhetsblogg

Om du är intresserad av att följa med i olika slags nyheter, då kan du starta en egen nyhetsblogg. Å ena sidan finns det redan en uppsjö av nyhetsbloggar, å andra sidan så kan du vara den som kommer med en ny synvinkel på ett ämne. Du ska här få tips på hur du kan starta en nyhetsblogg – och få läsare.

Vilka nyheter?

När vi tänker på nyheter, så är det oftast nyheter som Rapport och Aktuellt: regering, politik, sjukvård och orkaner i Karibien. Om du är intresserad och alltid följer med i vad som händer i omvärlden, samt har fördjupad kunskap om hur olika saker hänger ihop, då kan du starta en renodlad nyhetsblogg. Eftersom det är så många som skriver om nyheter, och då du måste konkurrera med tidningar och tv, så bör du ha en särskild vinkel på det eller skriva långa fördjupande artiklar.

Det finns också andra slags nyheter: sport, bilar, datorer, resor och vetenskap – och allt annat! Om

du vill starta en nyhetsblogg inom ett smalare område, då måste du ändå skaffa en egen niche. Det är många som skriver om bilar, men inte lika många som skriver om miljöbilar eller hybrider. Genom att göra din blogg smalare får du fler att hitta den och du kommer att kunna ge dina läsare intressant information. När Mitsubishis lanserar sina nya laddhybrider, då är det intressant för dina läsare att få mer kunskap om hybrider med elmotor och bränslesnål motor. Detsamma gäller om du är intresserad av sport och väljer att fördjupa dig i sportnyheter om skidskytte. Genom att använda kunskap och specialintresse kan du starta en nyhetsblogg som intresserar många.

Lokalbloggen

Det finns ett slags nyhetsblogg om politik, ekonomi och sjukvård och hårda vindar, som du både kan skriva och även få många besökare till: den lokala nyhetsbloggen. Om du skapar en nyhetsblogg och skriver om den stad och region som du bor i, kommer du snabbt att få många besökare – även besökare som vanligtvis inte läser bloggar. En lokal blogg förmedlar inte bara nyheter, den skapar också gemenskap. Om du är seriös i ditt bloggande kan du tänka det som en lokaltidning i bloggform. Istället för att du bara går ut på nätet och läser vad andra har skrivit, kan du ta med kameran och fotografera händelser i staden och bygden. Du kan även göra intervjuer med andra människor. Ett bra sätt att skapa intresse kring bloggen är att ha undersökningar om sådant som påverkar människors vardag: badplatsen, öppettider och sandningen av vägar och trottoarer. Om du ger dina besökare möjlighet att kommentera, kommer din blogg efter ett tag att bli som ett forum, där de kan diskutera det som händer i närområdet och även hur det kan förbättras. En lokal nyhetsblogg är mer än bara en blogg, det blir en blogg som har med livet ute i verkligheten att göra.