Fem inspirerande bakbloggar

Älskar du att baka och funderar på att starta en blogg? Eller vill du bara ha tips och inspiration till ditt eget bakande? Här är fem av Sveriges mest populära bakbloggar.

Fridas bakblogg

Influencer, bloggare och receptkreatör. Så titulerar Frida Skattberg sig själv. Hon bor på Gotland med sin man och deras hundar. Hon bjuder på många godsaker och kategorin “Kladdkakor och brownies” är den helt klart största med en bra bit över 100 recept.

Fredriks fika

Fredrik Nylén kom på andra plats i Hela Sverige bakar 2013 och efter det bestämde han sig för att satsa på en karriär som bakbloggare. Han lärde sig det han behövde kunna rent tekniskt och i dag arbetar han heltid med bloggen samt som fotograf och bakboksförfattare. Han bakar mycket bröd, bullar, kakor och tårtor. Recepten drar ofta åt det klassiska hållet.

Söta saker

Sedan Therésia Franklin startade sin blogg för flera år sedan har det hunnit bli många recept och hela sex böcker. Hon bor i Vasastan med sin familj och när hon inte bakar lägger hon tid på att skapa innehåll till sociala medier, skriva och fotografera. Här finns de gammaldags kakorna, retrofikat och marknadsgodis, men också nyare populära recept som overnight oats och chiapudding.

Lindas bakskola

Linda bjuder inte bara på recept, utan har också en kategori i bloggen som heter Lindas tips & fakta. Där delar hon med sig av goda råd och berättar mer om råvaror vi kanske inte är så vana vid att använda.

My kitchen stories

Den här bloggen drivs av Camilla, en 25-årig tvåbarnsmamma. Hon vann 2016 Svenska matbloggspriset i kategorin bästa bak- och dessertblogg. Det är lätt att förstå. Hon har många nytänkande recept, en hel del favoriter och framför allt nya versioner av gamla favoriter. Snygga fotografier gör att man blir riktigt sugen på att prova det mesta hon lägger ut.

Har du blivit inspirerad av de här bloggarna och är sugen på att själv starta en matblogg? Du måste inte synas själv, även om läsarna förstås tycker att det är charmigt när du har på dig en jultröja och står och kokar knäck och kola. Såhär gör de mest kända bakbloggarna:

  • Uppdatera ganska ofta, men det måste inte alltid vara med något nytt. Ibland kan du skriva ett samlande inlägg, till exempel “mina bästa recept på äppelpaj” där du länkar till dina tidigare inlägg.
  • Snygga fotografier. Du behöver inte vara fotograf, men en grundläggande kunskap om komposition och bildredigering behöver du ha. Som tur är finns det massor av kurser på nätet och gratis guider du kan följa. Du kommer långt med en vanlig mobiltelefon och en app för att redigera bilder.
  • Nätverka med andra bakbloggare. Kommentera på deras bloggar och i sociala medier (men bara relevanta och uppriktiga kommentarer). Tipsa ibland dina läsare genom att länka till inlägg hos bloggare du gillar. Det visar att du är generös, vilket gör att de i sinom tid kan länka tillbaka till dig.
  • Blanda olika slags recept.
  • Var också på Instagram. Bilder lockar.